top of page

Goede voornemens: organizing editionHet nieuwe jaar is begonnen en dat betekent goede voornemens!

In alle eerlijkheid ben ik hier geen fan van. Want zeg nou zelf, wanneer zijn jouw goede voornemens uitgekomen?


Hou jij jezelf voor dat je in 2023 écht gaat organiseren? En dat je echt je héle huis onder handen gaat nemen? Een heel mooi voornemen, maar uit ervaring weet ik dat het ding met goede voornemens is dat het precies dat blijft: een voornemen. We willen wel, maar op de een of andere manier moeten we aan het einde van het jaar toch concluderen dat het er niet van gekomen is. Zo zonde, want vaak gaat het om dingen die we wel graag veranderd zouden zien.


Wil je van 2023 het jaar maken dat het wel lukt? Lees dan de volgende hacks:


1) Noem het geen voornemen, maar een doel


Alle verandering is moeilijk. Ons brein houdt niet van verandering en het kost dan ook enige moeite en volharding om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Als we iets een voornemen noemen, geef je je hersenen eigenlijk een signaal dat het oké is om de dingen te houden zoals ze zijn. Maar als we een doel stellen, zijn we eerder geneigd om ook concrete actie te ondernemen om dit doel te bereiken. We houden namelijk niet van falen!


2) Stel jezelf een concreet doel voor het komende jaar

We kennen allemaal het voornemen om meer te sporten. Maar wat betekent 'meer'? Een vaag doel levert waarschijnlijk niet het resultaat op wat we eigenlijk voor ogen hebben. In plaats van 'meer' te willen sporten, kun je jezelf het doel stellen om vier keer per maand te gaan sporten. Het fijne van dit doel is, dat je het ook nog haalt als je een keer een mindere week hebt. Als je jezelf namelijk tot doel stelt elke week te sporten, maar je hebt een keertje geen zin of een drukke week, dan haal je je doel al niet en dat is het moment dat je afhaakt. Maar stel je jezelf tot doel vier keer per maand te sporten, dan kun je het de volgende week inhalen en haal je toch je doel nog!


3) Deel je doel op in kleine doelen


Is het je doel om in het komende jaar je hele huis te organizen? Deel dit doel dan op in kleinere doelen, bijvoorbeeld per ruimte. Zo lijkt het niet één enorme taak, maar zijn het haalbare doelen die je sneller durft aan te gaan. Dus bedenk bijvoorbeeld dat je deze maand je kledingkast aan wilt pakken, of de schuur. En stel een nieuw subdoel op voor volgende maand. Want als het kleinere doel je deze maand lukt, krijg je die heerlijke rush van voldoening van het eindresultaat. En ga je met volle energie dat volgende project aan!


4) Bedenk niet alleen wat, maar ook hoe


Alleen tegen jezelf zeggen dat je je kledingkast aan wilt pakken, is niet genoeg om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Bedenk daarom ook hóe je dit wilt gaan doen! Wanneer ga je dit doen en heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het inzetten van planken of lades?


5) Zie organiseren niet als einddoel, maar als dagelijkse gewoonte


We kennen allemaal de mooie plaatjes op Instagram en houden vooral van de before & after foto's. Maar wat er na de after foto's komt, daar denken we vaak niet aan. That's when real life happens! En dat betekent dat het organizing systeem dat gemaakt is, onderhouden moet worden. Organizen gaat namelijk om een gewoonte creëren en niet zozeer om eenmalig een ruimte aan te pakken (die dan een maand later weer terug bij af is..). Door elke dag de kleine taken te doen, blijft het systeem en de orde behouden. Dat hoeft vaak echt niet meer dan tien minuutjes te duren!


Dus weg met die goede voornemens en lekker aan de slag met concrete doelen.

Happy organizing!49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page